Polityka prywatności

Polityka prywatności Sklepu Piumo

https://piumo.pl/
(„Sklep”)

 

Drogi Użytkowniku!
Dbamy o Twoją prywatność i chcemy, abyś w czasie korzystania z naszych usług czuł się komfortowo. Dlatego też poniżej prezentujemy Ci najważniejsze informacje o zasadach przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych oraz plikach cookies, które są wykorzystywane przez nasz Sklep.
Informacje te zostały przygotowane z uwzględnieniem RODO, czyli ogólnego rozporządzenia o ochronie danych.

 ADMINISTRATOR DANYCH OSOBOWYCH

LOMAN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego po numerem KRS 0000290682, numer NIP 5472078236, numer REGON 24075701300000, o kapitale zakładowym 50 000,00 zł z siedzibą w Bielsko Białej, ul. Wapienicka 20 (43-382).
Jeśli chcesz skontaktować się z nami w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych, napisz do nas na adres e-mail: anna@loman.pl

 DANE OSOBOWE I PRYWATNOŚĆ
Twoje dane są przez nas przetwarzane w celach związanych z funkcjonowaniem Sklepu i świadczeniem usług w nim oferowanych. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych w zależności od podejmowanych przez Ciebie działań.

 PRZETWARZAMY TWOJE DANE OSOBOWE W NASTĘPUJĄCYCH SYTUACJACH:

kiedy złożysz zamówienie lub podejmiesz czynności zmierzające do jego złożenia
Cel przetwarzania
realizacja Twojego zamówienia
wywiązanie się przez nas z obowiązków prawnych związanych z rachunkowością
Na jakiej podstawie?
umowa sprzedaży lub działania podejmowane na Twoje żądanie, zmierzające do jej zawarcia (art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
ciążący na nas obowiązek prawny związany z rachunkowością (art. 6 ust. 1 lit. c RODO)
Jak długo?
do momentu zakończenia realizacji zamówienia *
do momentu, w którym przestanie obowiązywać nas obowiązek prawny związany z rachunkowością *
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
brak możliwości złożenia zamówienia

kiedy zapiszesz się na newsletter lub podejmiesz czynności zmierzające do zapisu
Cel przetwarzania
wysyłanie przeze nas informacji związanych z naszą działalnością
Na jakiej podstawie?
umowa o świadczenie usługi newsletter lub działania podejmowane na Twoje żądanie, zmierzające do jej zawarcia (art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
Jak długo?
do momentu, w którym wypiszesz się z newslettera *
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
brak możliwości otrzymywania newslettera

kiedy wyrazisz zgodę na przesyłanie treści marketingowych
Cel przetwarzania
marketing bezpośredni, polegający na wysyłaniu informacji o aktualnych promocjach i ofercie dostępnej w Sklepie
Na jakiej podstawie?
Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO)
Jak długo?
do momentu, w którym wycofasz swoją zgodę – pamiętaj, że w każdej chwili możesz cofnąć swoją zgodę. Przetwarzanie danych do momentu cofnięcia przez Ciebie zgody pozostaje zgodne z prawem *
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
brak możliwości otrzymywania informacji o promocjach i ofertach dostępnych w Sklepie
kiedy podejmiesz z nami kontakt
(np. w celu zadania pytania)
Cel przetwarzania
obsługa Twoich zapytań lub zgłoszeń
Na jakiej podstawie?
umowa lub działania podejmowane na Twoje żądanie, zmierzające do jej zawarcia (art. 6 ust. 1 lit. b RODO) – w przypadku, gdy Twoje zapytanie lub zgłoszenie dotyczy umowy, której jesteśmy lub możemy być stroną
nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na przetwarzaniu Twoich danych w celu prowadzenia z Tobą komunikacji (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) – jeżeli Twoje zapytanie lub zgłoszenie nie ma związku z umową
Jak długo?
do momentu, w którym w pełni zrealizujemy Twoje zamówienie albo – w przypadku, gdy umowa nie zostanie zawarta – do momentu, w którym w pełni obsłużymy Twoje żądanie *
365 dni albo do momentu, w którym uwzględnimy Twój sprzeciw wobec przetwarzania */**
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
nie będziemy mieli możliwości udzielenia odpowiedzi na Twoje zapytanie lub zgłoszenie

kiedy wejdziesz na naszą stronę z ustawieniami przeglądarki zezwalającymi na prowadzenie działań marketingowych
Cel przetwarzania
marketing bezpośredni, polegający na wyświetlaniu spersonalizowanych reklam (więcej na ten temat przeczytasz w sekcji „Działania marketingowe” i „Ciasteczka” Polityki prywatności).
Na jakiej podstawie?
nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na przetwarzaniu danych w podanym wyżej celu (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
Jak długo?
do momentu wygaśnięcia ważności pliku cookie lub do momentu, w którym uwzględnimy Twój sprzeciw wobec przetwarzania */**
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
brak możliwości otrzymywania sugestii produktów lub usług, którymi możesz być zainteresowany

kiedy wejdziesz na naszą stronę z ustawieniami przeglądarki zezwalającymi na prowadzenie działań analitycznych
Cel przetwarzania
analiza sposobu korzystania i poruszania się przez Ciebie po stronie internetowej Sklepu, celem dostosowania strony do potrzeb i zachowania Użytkowników (więcej na ten temat przeczytasz w sekcji „Działania analityczne” i „Ciasteczka” Polityki prywatności)
Na jakiej podstawie?
nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na przetwarzaniu danych w podanym wyżej celu (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
Jak długo?
do momentu wygaśnięcia ważności pliku cookie, usunięcia go przez Ciebie lub do momentu, w którym uwzględnimy Twój sprzeciw wobec przetwarzania */ **
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
nie uwzględnimy Twoich preferencji dotyczących korzystania ze Sklepu w pracach nad jego przystępnością i intuicyjnością

* kiedy podejmiesz działanie mogące powodować powstanie roszczeń związanych ze Sklepem lub naszymi usługami
Cel przetwarzania
ustalenie, dochodzenie lub obrona roszczeń przez Strony, związanych z zawartą umową lub świadczonymi usługami
Na jakiej podstawie?
nasz prawnie uzasadniony interes, polegający na przetwarzaniu danych osobowych we wskazanym powyżej celu (art. 6 ust. 1 lit. f RODO)
Jak długo?
do momentu, w którym upłynie okres przedawnienia roszczeń lub do momentu, w którym uwzględnimy Twój sprzeciw wobec przetwarzania **
Co się stanie, jeśli nie podam danych?
brak możliwości ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń

** w zależności od tego, które ma zastosowanie w danym przypadku i które nastąpi najwcześniej

 DZIAŁANIA MARKETINGOWE
W ramach Sklepu dokonujemy profilowania. Profilowanie to polega na automatycznej ocenie, jakimi produktami lub usługami możesz być zainteresowany, wykorzystując do tego informacje o wyświetlanych przez Ciebie podstronach. Dzięki temu, reklamy produktów lub usług wyświetlane w Sklepie będą bardziej dostosowane do Ciebie i Twoich potrzeb.
Profilowanie, którego dokonujemy, nie skutkuje podejmowaniem decyzji wywołujących wobec Ciebie skutki prawne lub wpływających na Ciebie w podobnie istotny sposób.

 DZIAŁANIA ANALITYCZNE
W ramach Sklepu prowadzimy działania analityczne, mające na celu zwiększenie jego intuicyjności i przystępności – w odniesieniu do Ciebie będzie to miało miejsce, jeśli ustawienia Twojej przeglądarki zezwalają na takie działania. W ramach analizy będziemy brać pod uwagę sposób, w jaki poruszasz się po Sklepie – a więc np. to, ile czasu spędzasz na danej podstronie, czy w które miejsca w Sklepie klikasz. Dzięki temu możemy dostosować układ i wygląd Sklepu oraz zamieszczane w nim treści do potrzeb Użytkowników.

 BEZPIECZEŃSTWO DANYCH
Przetwarzając Twoje dane osobowe stosujemy środki organizacyjne i techniczne zgodne z właściwymi przepisami prawa, w tym stosujemy szyfrowanie połączenia za pomocą certyfikatu SSL.

 TWOJE UPRAWNIENIA
Przysługuje Ci prawo żądania:
 dostępu do Twoich danych osobowych (art. 15 RODO),
 ich sprostowania (art. 16 RODO),
 usunięcia (art. 17 RODO),
 ograniczenia przetwarzania (art. 18 RODO),
 żądania przeniesienia danych do innego administratora (art. 20 RODO).

A także prawo:
 wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych:
• z przyczyn związanych z Twoją szczególną sytuacją – wobec przetwarzania dotyczących Ciebie danych osobowych, opartego na art. 6 ust. 1 lit. f RODO (tj. na realizowanych przez nas prawnie uzasadnionych interesach), w tym profilowania (art. 21 ust. 1 RODO);
• jeżeli dane osobowe są przetwarzane na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym profilowania, w zakresie, w jakim przetwarzanie jest związane z takim marketingiem bezpośrednim (art. 21 ust. 2 RODO).
Skontaktuj się z nami, jeśli chcesz skorzystać ze swoich praw. Sprzeciw w odniesieniu do wykorzystywania przez nas plików cookies (o których przeczytasz poniżej) możesz wyrazić zwłaszcza za pomocą odpowiednich ustawień przeglądarki.
Jeśli uznasz, że Twoje dane są przetwarzane niezgodnie z prawem, możesz złożyć skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

 CIASTECZKA
Nasz Sklep, jak większość witryn internetowych, korzysta z tzw. plików cookies (ciasteczek). Pliki te:
• są zapisywane w pamięci Twojego urządzenia (komputera, telefonu, itd.);
• umożliwiają Ci, m.in., korzystanie ze wszystkich dostępnych dla Ciebie funkcji Sklepu;
• nie powodują zmian w ustawieniach Twojego urządzenia.
Korzystając z odpowiednich opcji Twojej przeglądarki, w każdej chwili możesz:
• usunąć pliki cookies,
• blokować wykorzystanie plików cookies w przyszłości.
W tym Sklepie ciasteczka wykorzystywane są w celu:
• zapamiętywania informacji o Twojej sesji,
• statystycznych,
• marketingowych,
• udostępniania funkcji Sklepu.
Aby dowiedzieć się, jak zarządzać plikami cookies, w tym jak wyłączyć ich obsługę w Twojej przeglądarce, możesz skorzystać z pliku pomocy Twojej przeglądarki. Z informacjami na ten temat możesz zapoznać się wciskając klawisz F1 w przeglądarce. Ponadto odpowiednie wskazówki znajdziesz na następujących podstronach, w zależności od przeglądarki, której używasz:
• Firefox
• Chrome
• Safari
• Internet Explorer / Microsoft Edge
Jeśli nie wyłączysz wykorzystywania plików cookies w ustawieniach przeglądarki, oznacza to, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.
Pliki cookies nie będą przetwarzane przez nas dłużej niż 365 dni.
Z zapisanych ze Sklepu ciasteczek korzystają podmioty zapewniające nam usługi marketingowe i analityczne – więcej dowiesz się z tabeli poniżej.
Więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz w Wikipedii.

 USŁUGI ZEWNĘTRZNE / ODBIORCY DANYCH
Korzystamy z usług podmiotów zewnętrznych, które wspierają nas w prowadzeniu działalności. Powierzamy im do przetwarzania Twoje dane – podmioty te przetwarzają dane wyłącznie na nasze udokumentowane polecenie.
Poniżej znajdziesz listę odbiorców Twoich danych:
DZIAŁANIE ODBIORCY DANYCH PRZEKAZANIE DANYCH POZA UNIĘ EUROPEJSKĄ
każde działanie w związku ze Sklepem
dostawca oprogramowania potrzebnego do prowadzenia sklepu internetowego

nie ma miejsca

podmiot zapewniający nam wsparcie techniczne
nie ma miejsca
Twój zapis na newsletter
podmiot zapewniający wysyłkę newslettera
nie ma miejsca
realizacja Twojego zamówienia
odpowiednie organy publiczne (w zakresie, w jakim jesteśmy zobowiązani do udostępniania im danych)
nie ma miejsca

dostawca płatności
nie ma miejsca

podmiot realizujący dostawę towaru
nie ma miejsca

osoby współpracujące z nami na
podstawie umów cywilnoprawnych, wspierające naszą bieżącą działalność
nie ma miejsca
podjęcie przez Ciebie kontaktu (np. w celu zadania pytania)

podmioty zapewniające wysyłkę mailingu i skrzynkę poczty elektronicznej
nie ma miejsca

osoby współpracujące z nami na podstawie umów cywilnoprawnych, wspierające naszą bieżącą działalność
nie ma miejsca
Twoje wejście na stronę Sklepu z ustawieniami przeglądarki zezwalającymi na prowadzenie przez nas marketingu bezpośredniego
podmiot umożliwiający prowadzenie marketingu bezpośredniego na podstawie wyświetlanych przez Ciebie treści
tak – Stany Zjednoczone *
Twoje wejście na stronę Sklepu z ustawieniami przeglądarki zezwalającymi na prowadzenie przez nas działań analitycznych
podmiot umożliwiający prowadzenie działań analitycznych na podstawie Twojego sposobu poruszania się w Sklepie
tak – Stany Zjednoczone *

 PRZEKAZYWANIE DANYCH OSOBOWYCH DO PAŃSTW SPOZA UNII EUROPEJSKIEJ
*Twoje dane osobowe będą przetwarzane również przez podmioty spoza Unii Europejskiej – w przypadkach, które w powyższej tabeli zostały oznaczone gwiazdką. Właściwy poziom ochrony Twoich danych, w tym poprzez stosowanie odpowiednich zabezpieczeń, zapewnia uczestnictwo tych podmiotów w Tarczy Prywatności UE-USA, ustanowionej decyzją wykonawczą Komisji Europejskiej jako zbiór zasad gwarantujących odpowiednią ochronę Twojej prywatności.